Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

5/12:Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

3.12.2010


Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις στις τοπικές τους κοινωνίες, απευθύνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.
Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου τονίζει:

«Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, ο εθελοντισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως παράγοντας για την ενδυνάμωση της κοινωνίας με αξίες αλληλεγγύης και συλλογικότητας, αλλά και με πρόσθετες ευκαιρίες να πάρουμε σημαντικές πλευρές της ζωής μας στα χέρια μας. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δε δεχόμαστε να χρησιμοποιηθεί ο εθελοντισμός ως άλλοθι για να απαλλαγούν η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση από τις ευθύνες τους».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων



Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων:

Ο εθελοντισμός αποτελεί έκφραση ενεργής συμμετοχής στα κοινά. Προάγει κοινές αξίες, όπως την ανιδιοτελή προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή. Παρέχει γνώσεις και εμπειρία, συμβάλλοντας στην προσωπική μας ολοκλήρωση. Έχει παγκόσμια παρουσία και συνεχή δυναμικότητα και διάδοση που επιτυγχάνονται και μέσα από το διαδίκτυο. Αποτελεί την κινητήρια δύναμη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των συλλόγων. Είναι όμως παρών και σε άτυπες και ανεπίσημες δραστηριότητες ανεξάρτητων πολιτών, μη ενταγμένων σε συγκεκριμένες δομές. Παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα όλων των ηλικιών να προσφέρουν μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή τους.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε σε μια κοινωνία των πολιτών και των κινημάτων, όπου οι πολίτες ενεργοποιούνται για να αλλάξουν οι ίδιοι τη ζωή τους, να επηρεάσουν αποφάσεις και να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις για αυτά που οραματίζονται και αξίζουν. Η κοινωνία των πολιτών βασίζεται στην κινητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή όλων στα κοινά σύμφωνα με την ιδέα της συμμετοχικής δημοκρατίας. Αναγνωρίζουμε τον εθελοντισμό ως κινητήρια δύναμη σημαντικών τομέων όπως το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική πρόνοια, η υγεία, ο αθλητισμός, η πολιτική προστασία, η ανθρωπιστική βοήθεια. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στους ευρύτερους κοινωνικούς χώρους που διαμορφώνουν το παρόν αλλά και το μέλλον μας.


Η εθελοντική προσφορά δεν μπορεί βέβαια να υποκαταστήσει την πολιτεία και τις υποχρεώσεις της. Αναμένοντας λοιπόν το 2011 ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, καλούμε την πολιτεία να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την προώθηση του εθελοντικού πνεύματος στη χώρα μας, την ευαισθητοποίηση για τις αξίες και τη σημασία του εθελοντισμού, την αναγνώριση και επιβράβευση εθελοντικών δραστηριοτήτων, και την ουσιαστική στήριξη των φορέων εκείνων που βασίζονται σε εθελοντικό δυναμικό. Η πολιτεία πρέπει να διευκολύνει τον εθελοντισμό και να αναδείξει την επιπρόσθετη αξία του, τονίζοντας τη σύνδεση μεταξύ της εθελοντικής προσφοράς σε τοπικό επίπεδο και της σπουδαιότητας του σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων



Για πληροφορίες: Όλγα Κήκου 6972004963

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου