Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


  1. 1. Στις εκλογές αυτές, τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αποχής αποτέλεσαν τη διάσταση που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη. Καθώς το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων θέλησαν να μετατρέψουν την αναμέτρηση σε υποκατάστατο εθνικών εκλογών, ζητώντας ψήφο καταδίκης ή εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η αποχή αποκτά αντίστοιχα χαρακτηριστικά: οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη συνολικά στο πολιτικό σύστημα και δείχνουν το σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης τους. Η μεγάλη αποχή αλλά και το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτέλεσαν καθαρή  απάντηση στην ηγεμονία του δικομματισμού. Η παράταξη «Δεν μας πείθετε και αδιαφορούμε για τα ποδοσφαιρικά σας διλήμματα και τους εκβιασμούς», συγκέντρωσε πάνω από 30%.
Τα αποτελέσματα αποτελούν σοβαρό πλήγμα για όλα σχεδόν τα κόμματα της Βουλής, με εξαίρεση το Κ.Κ.Ε.: το ΠΑΣΟΚ είχε σοβαρές απώλειες, η Νέα Δημοκρατία δε μπόρεσε να οικειοποιηθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, το ΛΑΟΣ προσπαθεί να βρει ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας συγκρατεί τη συνοχή του, η Δημοκρατική Αριστερά δεν πήρε το εισιτήριο που επιζητούσε για αυτόνομη είσοδο στην επόμενη Βουλή. Το ότι όλοι σχεδόν έσπευσαν να μιλήσουν για επιτυχία, δείχνει στην κοινωνία ότι δεν έλαβαν το μήνυμα και εντείνει ακόμη περισσότερο τη δυσπιστία της για τα κόμματα.
Τα ακόμη υψηλότερα ποσοστά αποχής στο δεύτερο γύρο, είναι ενδεικτικά αυτής ακριβώς της δυσπιστίας. Δείχνουν επίσης ότι έχουν πάψει να λειτουργούν οι παραδοσιακές ομαδοποιήσεις, όπου όμοροι πολιτικοί χώροι αθροίζονταν στο δεύτερο γύρο σχεδόν αυτόματα καθώς το κριτήριο στο δεύτερο γύρο στις σημερινές συνθήκες δεν είναι όσο ήταν ιδεολογικό . Η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για κατάργηση του β’ γύρου και διαμόρφωση προγραμματικών συμφωνιών για τη διοίκηση των περιφερειών και των δήμων, γίνεται τώρα πολύ πιο επίκαιρη.
Από την πλευρά μας διαχωρίζουμε τη στάση μας από αυτή των άλλων πολιτικών σχηματισμών, που πανηγυρίζουν για τις “νίκες” τους και ερμηνεύουν την αποχή όπως τους συμφέρει. Παρόλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο, επικαλούμενοι τα υψηλότερα ποσοστά των πράσινων σχημάτων σε όλες τις περιφέρειες σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, αρνούμαστε να γίνουμε μέρος του πολιτικού συστήματος που έχει φτάσει στα όριά του και δηλώνουμε βαθύτατα προβληματισμένοι από το υψηλό ποσοστό της αποχής, που εκφράζει μεν συναισθήματα αλλά καταλήγει να αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε εκείνους ακριβώς που αρνείται. Στο εξής οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσηλωμένοι στην προσπάθεια να δείξουμε σε όλους αυτούς που απείχαν ότι η λύση των προβλημάτων δεν βρίσκεται στην αποχή, αλλά στη συμμετοχή. Το μήνυμά μας είναι ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση και αυτή είναι κατά τη γνώμη μας οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος δεν αποτελεί για μας αρνητική είδηση. Είναι όμως σημαντικό να μην την αφήσουμε να μετατραπεί σε κρίση της δημοκρατίας, σήμερα με παγίωση της αδιαφορίας για τα κοινά, αύριο με ευνοϊκό έδαφος για αυταρχικές προσωπικότητες που θα εμφανιστούν πειστικά ως επίδοξοι σωτήρες της κοινωνίας.
Η εποχή που διανύει σήμερα η χώρα μας, σφραγίζεται από την έκταση και την ένταση της κρίσης που την διαπερνά με τον ασφυκτικό κλοιό του μνημονίου και την σκληρή, άδικη, μονόπλευρη λιτότητα που αυτό συνεπάγεται.
Μπροστά στη διαφαινόμενη κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου των τελευταίων δεκαετιών, είναι σημαντικό να βάλουμε τις βάσεις για ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα εξασφαλίζει ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική-περιβαλλοντική-κοινωνική-πολιτική κρίση με έμφαση στην προστασία των συλλογικών αγαθών, στην κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, στις νέες μορφές συμμετοχής των πολιτών και στην εξασφάλιση ποιότητας ζωής για όλους ανεξάρτητα από αγοραστική δύναμη.

2. Για τους Οικολόγους Πράσινους, οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση δεν αποτελούν πεδίο κομματικής καταγραφής. Τη θέση αυτή υπερασπιστήκαμε και σε σύγκρουση με τα κόμματα του κοινοβουλίου που κομματικοποίησαν τις εκλογές σε υπερθετικό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι πράσινες ιδέες βγαίνουν σημαντικά ενισχυμένες από μία μάχη πρωτόγνωρη για μας. Το μήνυμα αυτής της ψήφου είναι ότι η πολιτική οικολογία είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις και θα είναι παρούσα και στο μέλλον.
Μέχρι σήμερα, η θεσμική μας παρουσία στους τοπικούς θεσμούς ήταν για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από πενιχρή έως ανύπαρκτη, παρόλο που η έμφαση στην αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό στοιχείο της φυσιογνωμίας μας. Στο έλλειμμα αυτό συντελούσαν:
  • Το περιορισμένο δυναμικό στελεχών, που επιτρέπει κεντρικές μάχες, αλλά δεν επέτρεπε διασπορά δυνάμεων σε πολλές ταυτόχρονες τοπικές εκστρατείες.
  • Οι αντιδημοκρατικοί περιορισμοί της νομοθεσίας για την αυτοδιοίκηση, που δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες για τους μικρότερους συνδυασμούς.
  • Οι περιορισμένες οικονομικές μας δυνατότητες.
  • Η έλλειψη οργανωμένης παρέμβασης σε επίπεδο νομού και δήμου το 2006, πριν τις εκλογικές μάχες του 2009 που μας κατοχύρωσαν σαν υπαρκτό πολιτικό χώρο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να διεκδικούμε ψήφο σε όλα τα επίπεδα των αιρετών θεσμών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία μας καταφέραμε να υπερβούμε αυτά τα εμπόδια και να είμαστε παρόντες σε όλες τις περιφέρειες και σε πολλούς δήμους. Την επομένη των εκλογών βρισκόμαστε με ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο:
  • Τοπικές συλλογικότητες, που συσπειρώθηκαν σε μία σκληρή μάχη, με την συμμετοχή και φίλων εκτός των κομματικών μας τειχών. Δημιούργησαν έντυπα και προγράμματα, διαχειρίστηκαν τα οικονομικά τους αυτόνομα, δημιούργησαν υποδομές και απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία.
  • Για πρώτη φορά υπάρχει ένα σώμα αιρετών τοπικών συμβούλων, με ευρεία γεωγραφική διασπορά που θα προωθούν τις πράσινες απόψεις ιδιαίτερα στον 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης.
  • Διαμορφώθηκαν τοπικά εκλογικά σώματα που για πρώτη φορά γνώρισαν και ψήφισαν τα τοπικά μας στελέχη και όχι έναν κεντρικό επικεφαλής για όλη τη χώρα.
Η εκλογική αναμέτρηση ήταν σύνθετη:
  • Η αποχή έπληξε κυρίως τους εκπροσώπους του εκβιαστικού διλλήματος, αφού με εξαίρεση το ΚΚΕ, τα κόμματα δεν κατάφεραν τελικά να εξαργυρώσουν μία καθαρή ψήφο καταδίκης ή υπερψήφισης της κυβερνητικής πολιτικής.
  • Χαρακτηριστική ήταν η ήττα επίσημων κομματικών υποψηφίων των μεγάλων κομμάτων από «αντάρτες» σε πολλές περιοχές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφέρειας δεν υποκύψαμε στα διλήμματα που τέθηκαν με τόση ένταση από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα. Αντίθετα, επιμείναμε στην ανάδειξη ρεαλιστικών λύσεων διεξόδου από την κρίση, με έμφαση στην τοπική βιώσιμη οικονομία. Η πρόταση μας ήταν βαθειά πολιτική αλλά επικοινωνιακά δυσκολότερη από συνθήματα όπως το «Όχι στο μνημόνιο» ή το «Ναι σε μια υπεύθυνη στάση». Παρά την δυσκολία να διαδοθούν σοβαρές λύσεις σε μία μάχη όπου κυριαρχούν οι κραυγές, και παρά τα φαινόμενα αποκλεισμού μας από τα ΜΜΕ, σε πολλές περιοχές πολλαπλασιάσαμε τις δυνάμεις μας και στις υπόλοιπες αυξήσαμε ελαφρά τα ποσοστά μας, αποδεικνύοντας, ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν την σοβαρότητα και τις θετικές λύσεις, και γυρνούν την πλάτη στις ανέξοδες καταγγελίες.
Η στήριξη στις πράσινες προτάσεις φαίνεται ακόμη πιο ισχυρή, αν συνυπολογίσουμε:
  • Ότι σε περιοχές όπως στην Αττική η ψήφος διαμαρτυρίας μοιράστηκε σε πολλούς υποψηφίους, στοιχείο που δείχνει ότι η ψήφος στα πράσινα ψηφοδέλτια δεν ήταν μόνο ψήφος διαμαρτυρίας ούτε καρπός της επιρροής κομματικού μηχανισμού.
  • Ότι παντού σχεδόν οι επικεφαλής μας, αλλά και όλοι οι υποψήφιοι, ήταν πολύ λιγότερο αναγνωρίσιμοι από τους αντιπάλους τους.
  • Ότι η αποχή ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη σε ηλικίες κάτω των 35, όπου παραδοσιακά η εκλογική μας απήχησή είναι εντονότερη.
Σημαντική εμπειρία αποτελεί το γεγονός, ότι τα περιφερειακά ψηφοδέλτια συνεργασίας δεν ανέπτυξαν δυναμική αντίστοιχη ποσοστά με τα αμιγώς πράσινα. Τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, με δυνάμεις της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΑΡ) όχι μόνο δεν είχαν πολλαπλασιαστική δυναμική, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε το άθροισμα των δυνάμεων, που τα αποτελούσαν.
Δε μπόρεσε πάντως να αποτιμηθεί συμμαχικό σχήμα με πράσινο επικεφαλής, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις που είχε συμφωνηθεί κάτι τέτοιο (Ν. Αιγαίο, , Πελοπόννησος, κλπ) για περισσότερο ή λιγότερο προσχηματικούς λόγους επιλέχτηκε τελικά από τους συνεργαζόμενους (ΔΑΡ ή ΣΥΡΙΖΑ) η διάλυση της συνεργασίας. Αντίθετα, παντού όπου ο επικεφαλής προερχόταν από την Αριστερά, οι Πράσινοι στήριξαν τις τοπικές συμφωνίες και οι συνεργασίες έφτασαν στην κάλπη με βάση προγραμματική συμφωνία. Πάντως στα περισσότερα σχήματα συνεργασίας:
  • Oι πράσινες προτάσεις είτε προβλήθηκαν σαν ένας περιβαλλοντικός εξωραϊσμός και όχι σαν μία ουσιαστική νέα πρόταση είτε δεν ήταν κατανοητά και δεν κατάφεραν να επικοινωνηθούν επαρκώς.
  • ΟΙ ψηφοφόροι των Πρασίνων δυσπιστούν με τις συνεργασίες με κόμματα, του παρωχημένου πολιτικού συστήματος, αλλά και οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν έχουν κατανοήσει, ότι οι πράσινες απόψεις είναι ριζοσπαστικές και όχι μονοθεματικές.
Στους δύο μεγαλύτερους δήμους,της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η στάση των Οικολόγων Πράσινων συνέβαλε καθοριστικά στην ανατροπή, εκλέγοντας για πρώτη φορά και πράσινους δημοτικούς συμβούλους:
  • στο Δήμο της Αθήνας με συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Καμίνη,
  • στο Δήμο Θεσσαλονίκης με πράσινο ψηφοδέλτιο στον πρώτο γύρο και με στήριξη στο δεύτερο γύρο στο συνδυασμό Μπουτάρη.
Είμαστε ικανοποιημένοι που συμβάλαμε στην ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή σελίδας, τονίζουμε όμως ότι οι νίκες αυτές σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ψήφος ανοχής στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Συνολικά σε 18 δήμους της χώρας εκλέχθηκαν δήμαρχοι με την υποστήριξη (και) των Οικολόγων Πράσινων. Πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 4 από τα σχήματα αυτά (σε Αγ. Δημήτριο Αττικής, Γορτυνία, Λαγκαδά και Μεγαλόπολη) ήταν ανεξάρτητοι συνδυασμοί, 3 αφορούσαν συνεργασίες μας με την Αριστερά (Ν.Ιωνία, Ν.Ηράκλειο και Ελληνικό-Αργυρούπολη), ενώ τους υπόλοιπους 9 στηρίξαμε από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΑΡ: σε Βόλο, Γιάννενα, Ζάκυνθο, Αγρίνιο, Νίκαια-Ρέντη, Κορυδαλλό, Αγ. Αναργύρους, Αγιά Λάρισας, Παγγαίο Καβάλας. Λαμβάνουμε πάντως σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι από όλες αυτές τις στηρίξεις φαίνεται να έχουμε κερδίσει μόλις δύο δημοτικούς συμβούλους (σε Αθήνα και Παγγαίο Καβάλας) και τρεις τοπικούς συμβούλους (σε Αγ.Αναργύρους, Νίκαια-Ρέντη και Ζάκυνθο). Πέντε ακόμη μέλη μας εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι ως επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Λαμία, Τρίπολη και Ραφήνα-Πικέρμι.


3. Σε πολιτικό επίπεδο οι Οικολόγοι Πράσινοι δημιούργησαν στην κοινωνία ένα ρεύμα που βοήθησε όλα τα αυτόνομα πράσινα ψηφοδέλτια. Στήριξαν τους πράσινους συνδυασμούς διαμορφώνοντας μια συνεκτική θέση για τους στόχους μας στην αυτοδιοίκηση, και αναδεικνύοντας τη σύνδεση της κρίσης με την τοπική διάσταση και τις τοπικές μάχες για τα συλλογικά αγαθά.

Οι εξαιρετικές πάντως εμφανίσεις σε πολλές περιφέρειες και δήμους της χώρας δεν μπορούν να κρύψουν σοβαρές αδυναμίες και προβλήματα που κόστισαν στην παρουσία μας στις εκλογές αυτές αλλά και στο αποτέλεσμα των σχημάτων που υποστηρίζαμε. H κεντρική στήριξη είχε προβλήματα στα πρακτικά ζητήματα. Δεν ξεχνάμε ότι είναι ευκολότερο να κερδίσεις ψήφους, αλλά δυσκολότερο να τις κρατήσεις. Έχουμε λοιπόν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της.




4.Μετά την εκλογή ευρωβουλευτή το 2009, έχουμε σήμερα τη χαρά να έχουμε ανάμεσά μας αρκετούς εκλεγμένους σε Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια. Σε μεγάλο βαθμό οι Οικολόγοι Πράσινοι θα κριθούμε από την επάρκεια με την οποία θα προωθήσουν τις πράσινες πολιτικές στους θεσμούς που εκλέχτηκαν οι νέοι μας αυτοδιοικητικοί. Για την υποβοήθηση του έργου τους είναι απαραίτητη η μόνιμη υποστήριξη από το κόμμα, με υποδομές και στελέχη μέσω μιας αναβαθμισμένης ομάδας αυτοδιοίκησης.
Στόχος μας για το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι να αποκαταστήσουμε μέσω δράσεων και παρεμβάσεών μας σε όλα τα επίπεδα μία μόνιμη επικοινωνία με την κοινωνία. Προς τούτο πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση των περιφερειακών και των ΤΠΚ που έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών σε συνεργασία με τις θεματικές ομάδες αλλά και τη συνεισφορά του Πράσινου ιδρύματος που πρέπει να λειτουργήσει και να συνεισφέρει στην συνολική προσπάθεια
Το κόμμα μας αλλάζει σελίδα. Ριζώνει και αποκτά πρόσωπο στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε θετικές πρωτοβουλίες μέσα στους τοπικούς θεσμούς: Η κοινωνική τράπεζα, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και όλες οι πράσινες προτάσεις, πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλους τους πολίτες που απείχαν, αλλά και αυτούς που ψήφισαν με βαριά καρδιά άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα, για να γίνουμε όλοι μαζί η αλλαγή που θέλουμε.

Ροβιές Εύβοιας, 21 Νοεμβρίου2010
το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου